زریبار ۳۱ میلیون متر مکعب با وضعیت آرمانی خود فاصله دارد

کردنامه: اقبال حمیدی مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان در گفتگو با کردنامه و در تشریح جزییات اقدامات این اداره برای نجات زریبار اظهار کرد: از دو سال قبل از انتصاب من کارگروه مدیریت تالاب زریبار برگزار نگردیده بود، ما با دغدغه فراوان ورود کردیم و تاکنون شش جلسه کارگروه استانی تشکیل شده است.
حمیدی تاکید کرد: زریبار بصورت دستگاهی مستقیماً به محیط زیست ارتباط پیدا می کند اما واقعا ادامه حیات زریبار همت بین دستگاهی و فراگیر را می طلبد و من امیدوارم مردم و دستگاه های اجرایی برای حفاظت از زریبار دلسوزانه تر ورود و اقدام کنند.
تا سال ۱۴۰۱ سالانه ۲ میلیون متر مکعب آب دریاچه زریبار توسط شهرداری مریوان برداشت می شد
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان با اشاره به اینکه شهرداری مریوان به منظور آبیاری فضای سبز سطح شهر، سالانه از طریق پمپ حدود ۲ میلیون متر مکعب از آب دریاچه زریبار برداشت می کرد، گفت: با پیگیری های جدی محیط زیست و ورود دادستان محترم مریوان، از شهریورماه ۱۴۰۱ برداشت آب از زریبار توسط شهرداری مریوان متوقف شده است.
وی گفت: برداشت آب از زریبار توسط شهرداری مریوان در حالی بود که علاوه بر پساب تصفیه خانه فاضلاب مریوان، شرکت آب منطقه ای برای تامین آب فضای سبز مریوان از محل چاه های عمیق در غیر حریم زریبار بارها اعلام آمادگی کرده است.
۱۱۰ اصله درخت پالونیا در حریم زریبار قطع شده است
مدیرکل محیط زیست کردستان با انتقاد مجدد از شهرداری مریوان، اظهار کرد: از این همه گونه گیاهی متنوع در اقلیم استان کردستان، شهرداری مریوان برای مشجر کردن بلوار منتهی به زریبار و پیاده رو حریم زریبار از گونه مهاجم درخت پالونیا استفاده کرده که علاوه بر اینکه تخریب گر است بلکه مصرف آب بسیار بالایی دارد.
وی خاطر نشان کرد: تاکنون ۱۱۰ اصله از این درختان در حریم دریاچه زریبار قطع شده و ۴۰ اصله دیگر نیز بزودی قطع خواهد شد.
درخت پالونیا مهاجم و آب بر است، شهرداری ها کاشت آن را متوقف کنند
وی گفت: نه تنها در حریم دریاچه زریبار بلکه در هر جایی شهرداری ها از گونه درخت پالونیا برای مشجر کردن فضاهای سبز و پارک ها استفاده کنند باید قطع و گونه های دیگر جایگزین آن شود چرا که این گونه مهاجم و شدیداً آب بر است.
حمیدی با اشاره به اینکه این موضوع به شهرداری سنندج نیز اعلام شده است اما کماکان در برخی بلوارها و پارک های سطح شهر سنندج درخت پالونیا کشت می شود.
وی اشاره ای نیز به سازه های آبخیزداری احداثی در حریم دریاچه زریبار داشت و تاکید کرد بر اساس مصوبه کارگروه مدیریت تالاب زریبار برخی از این سازه ها نیاز به اصلاح و بازسازی و هدایت آب دارند که اداره کل منابع طبیعی متعهد شده نسبت به اجرای این مصوبه اقدام نماید.
۲۳ حلقه چاه تامین آب شرب مریوان در دشت بیلو از چالش های دیگر زریبار است
اقبال حمیدی افزود: یکی دیگر از چالش های مهم دریاچه زریبار وجود ۲۳ حلقه چاه در بالادست دریاچه زریبار در دشت بیلو می باشد که محل تامین آب شرب شهر مریوان می باشد.
وی ابراز امیدواری کرد: اگر سد گاران وارد چرخه مصرف شرب مریوان شود بزودی این ۲۳ حلقه چاه از مدار مصرف خارج می شوند و قطعاً منابع آب زیرزمینی این چاه ها به زریبار بازخواهد گشت.
پس از انتقال آب سد گاران، همه چاه های مجاز و غیر مجاز حریم دریاچه زریبار باید پلمپ و مسدود شوند
وی از انتقال خط لوله آب از سد گاران به پایین دست زریبار خبر داد و گفت: ۱۶۰۰ هکتار از اراضی پایین دست زریبار که آب انها از محل چاه های مجاز و غیر مجاز تامین می شود با احداث شبکه های ۳ و ۴ توسط جهاد کشاورزی در سال جاری و تامین آب این اراضی از محل سدگاران، همه چاه های مجاز و غیرمجاز حریم زریبار باید پلمپ شود و بی معنی است که کشاورز هم از آب سد استفاده کند و هم از آب چاه.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان با شاره به اینکه در حال حاضر به همت شرکت آب منطقه ای کردستان ۲۰۰ لیتر در ثانیه آب سدگاران از طریق خط لوله وارد دریاچه زریبار می شود، گفت: این انتقال تا زمانیکه گاران وارد چرخه مصرف کشاورزی و شرب مریوان شود، ادامه خواهد داشت.
نظریه ها در مورد قلع و قمع نیزارهای زریبار مردود و منسوخ است
حمیدی به صراحت از توصیه ها به پاکسازی نیزارهای دریاچه زریبار انتقاد کرد و تاکید و تصریح کرد: تالاب زریبار به یمن وجود نیزارها تالاب است و این نی ها حکم ریه های زریبار را دارد و به تصفیه بیولوژیکی آب زریبار کمک شایانی می کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مریوان افزود: این نی ها اگر نبود زریبار تالاب نبود، بنابراین کل تئوریها و نظریه ها در مورد ضرورت پاکسازی و قلع و قمع نیزارهای زریبار مردود است.
به گفته وی مساحت کل پناهگاه حفاظت شده محدوده زریبار ۳۲۰۰ هکتار است که ۲۳۴۰ هکتار آن زریبار می باشد و سالیانه ۵۰ تا ۶۰ هزار قطعه پرنده ها متنوع از شمال سیبری و ترکیه و … به تالاب زریبار مهاجرت می کنند که این مهاجرت به یمن نیزارهای زریبار است و نی ها به هیچ عنوان نقشی در کاهش آب زریبار و یا آلودگی آب زریبار ندارند.
زریبار ۳۱ میلیون متر مکعب با وضعیت آرمانی خود فاصله دارد
وضیت آرمانی برای دریاچه زریبار ۶۰ میلیون متر مکعب آب است در حال که در حال حاضر فقط ۲۹ میلیون متر مکعب آب در زریبار باقی مانده است و ایستگاه های سنجش و ارزیابی شرکت آب منطقه ای کردستان این داده ها را تایید کرده اند.
حمیدی ضمن استمداد مجدد از دادگستری و دادستانی مریوان برای ورود بیشتر به مساله زریبار اظهار کرد: روزانه برای متخلفین حریم دریاچه زریبار از جمله کشاورزان، ساخت و ساز چی ها، ویلاسازان و … پرونده تشکیل و به دستگاه قضا ارسال می شود.
اقبال حمیدی از ساخت و سازهای ناهمگون و غیر مجاز و در حریم زریبار به بهانه گردشگری انتقاد کرد و ضمن استمداد از دستگاه های متولی، گفت: با ورود محیط زیست به این مساله همه متخلفین به دادگاه معرفی می شوند.
کشاورزان مریوانی کشت برنج در حریم زریبار را متوقف کنند
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان گفت: بر اساس اعلام آمار رسمی از سوی جهاد کشاورزی در سنوات گذشته۱۰۰ هکتار برنج کاری در پایاب زریبار وجود داشت اما در حال حاضر اراضی کشت برنج در پایاب زریبار به ۸ هکتار رسیده است.
وی با انتقاد از اینکه برای غرقابی اراضی کشت برنج در پایاب دریاچه زریبار از محل چاه های مجاز و غیرمجاز آب دریاچه زریبار زهکش می شود، گفت: اگر زریبار برای شهروندان مریوان ارزشمند است باید هرگونه تهدید انسانی علیه زریبار را متوقف کنند و خلق برند برای برنج مریوان نباید به زریبار لطمه بزند.
از کل مساحت استان کردستان قریب ۱۰ درصد آن جزو اراضی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست است و اگر همت و یاری مردم و دغدغه مندان و کنشگران زیست محیطی نباشد قطعاً مدیریت صحیح و اصولی ممکن نخواهد بود.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰